Preloader

07-488-22-86

/ 8.9.2018 / Usposabljanje za ulično delo – 2. del

Kot obljubljeno v sklopu projekta Rast(išče) sreče, tudi naš Srečko postaja realnost. Da pa bomo lahko pognali korenine uličnega dela pri nas, se bomo za to tudi primerno usposobili. Usposabljanje za nas pripravlja Zavod BOB, ki je na področju uličnega dela v Sloveniji zelo cenjen, za sabo pa ima večletne izkušnje na tem področju.

Ledino smo prebili že na prvem usposabljanju, drugi del pa bo potekal v soboto, 8.9.2018 v Mladinskem centru Krško, s pričetkom ob 9.00. Usposabljanje je za vse brezplačno. Za kavo kosilo in prigrizke bo poskrbljeno! Usposabljanje bo predvidoma trajalo do 16.00.

Smisel uličnega dela je v tem, da ulični delavci »izstopimo« iz okvirov vzgojnih in drugih ustanov, ki delajo z mladimi in gremo tja, kjer mladi so, v njihovo življenjsko okolje. Aktivnosti, ki jih bomo izvajali z otroki in mladostniki bomo prilagodili njihovi starosti, številu ter njihovim željam. Biti z mladimi postaja tako nova paradigma vzgojnega pristopa, ker pomeni “eksodus” uličnih vzgojiteljev iz svojih lastnih ustanov, tja, kjer se mladi zadržujejo. Prvi pomemben korak uličnega dela je opazovanje teritorija. Kje se mladi zadržujejo? Kaj počnejo? Kdo sploh so mladi, ki jih lahko srečamo na ulicah naših mest? Naslednji korak predstavlja navezovanje stikov in srečevanje z mladimi, poslušanje mladih in oblikovanje konkretnih oblik spremljanja in pomoči mladim. Ulično delo torej pomeni iti v življenjsko okolje mladih in vzeti ulico za izhodišče vzgojnih procesov in intervencij. Ob tem je pomembno poudariti, da je iniciativa za kakršnokoli obliko pomoči vedno na strani mladih. Ob uličnem delavcu, ki ga srečajo v svojem življenjskem okolju, imajo priložnost, da sprejmejo odločitev, ki bo mogoče bistveno pripomogla h kakovosti njihovega življenja. Toda odločitev je konec koncev vedno – njihova…
Usposabljanje bosta vodili izkušeni ulični delavki, ki sta zaposleni v Zavodu Bob. Zavod Bob je na področju uličnega dela v Sloveniji zelo priznan in nam lahko ponudi dragoceno znanje za nadaljnje delo v Posavju.

Katja Rakovec je mladinska delavka in dolgoletna sodelavka Zavoda Bob. Trenerske vode je spoznavala že tekom študija andragogike na Filozofski fakulteti v Ljubljani in to okrepila preko vključitve v Mrežo Mlada ulica leta 2013. Je večletna izvajalka usposabljanj za mladinske ulične delavce Mreže Mlada ulica. Trenutno opravlja vodje projekta Marš na(d) trg dela na Zavodu Bob, ki je usmerjeno v nudenje podpore mladim ob nastopu na trgu dela. Poleg tega deluje kot trenerka v mladinskem delu, so-izvaja in organizira nacionalne posvete, ukvarja se tudi mladinskim uličnim delom ter izvaja znanstvene šove Hiše eksperimentov.

Nežka Agnes Vodeb je diplomirana socialna pedagoginja, ki je za svoj poklic izbrala mladinsko delo. Začetki z mladinsko izmenjavo v Italiji, so se nadaljevali z vključevanjem v različne mladinske projekte in se razvili v snovanje lastnih projektov. V mladinskem delu kombinira tako delo s posameznikom, skupino kot tudi trenerstvo mladinskih delavcev in prostovoljcev. V svojem poklicnem udejstvovanju se najbolj aktivno ukvarja z (mladinskim) uličnim delom – poleg rednega dela na “terenu” je diplomirala iz področja uličnega dela z mladimi, redno izvaja usposabljanja, so-organizira nacionalne posvete in koordinira strateško umešavanje uličnega dela.

Na usposabljanje se lahko prijaviš tukaj:
https://goo.gl/forms/PAJHpwKI6dUKWURv2

Prijave zbiramo do SREDE, 5.9.2018 oz. do zapolnitev mest.
Prijavite se lahko tudi tisti, ki niste bili na prvem delu usposabljanja.

Usposabljanje je za vse brezplačno, prijavite pa se lahko vsi, ki vas veseli delo z mladimi (NA ULICI)!

MC Krško, 8.9.2018, od 9.00 do 16.00 ure

Za dodatne informacije in vprašanja nas lahko pokličete na (07) 488-22-86