Preloader

07-488-22-86

USPEŠNO IZVEDLI ZAČETNO KONFERENCO PROJEKTA MVP – MLADI V PRAKSI

Začetna konferenca projekta »MVP – Mladi v praksi« na gradu Rajhenburg

Brestanica, 11. 6. 2020, 11:00 – Začetna konferenca projekta MVP – Mladi v praksi je potekala v prekrasnem ambientu Velike dvorane Gradu Rajhenburg, kjer so MC Krško prijazno sprejeli v zavetje, potem ko je nestabilno vreme preprečilo druženje v gozdičku pod mladinskim centrom.

Konferenco je obarval topel sprejem gostov, glasbeni nastop, nagovor direktorja, vodje in partnerjev pri projektu ter prijetno druženje ob pogostitvi. Na konferenci se je praktično preizkusilo tudi devet mladih udeležencev projekta MVP, saj so bili vključeni pri izvedbi konference, prevzeli so: fotografiranje, sprejem gostov, okrasitev prostorov, pripravo ozvočenja, objavljanje na socialnih omrežjih in pripravo izjave za javnost. Vse naloge so odlično opravili. Usposabljanja v sklopu projekta MVP – Mladi v praksi so se pričela v Mladinskem centru Krško izvajati s 1. junijem 2020, tako so udeleženci že uspešno zaključili usposabljanje za javno nastopanje pod vodstvom mladinske delavke in trenerke Barbare Masnik, v tem tednu pa zaključujejo delavnice nevrolingvističnega programiranja, ki jih vodi vodi strokovna sodelavka Maša Mlakar.

Konferenco je povezovala strokovna sodelavka na projektu Tanja Brate, ki je uvodoma izpostavila, da projekt »MVP – Mladi v praksi« nagovarja mlade in njihove sposobnosti ter na oder povabila izjemno vokalistko Katjo Glas, ki je v MC Krško tudi vodja hostla in mednarodnih programov, ter vsestranskega umetnika Kristjana Račiča, s katerim sta odlično interpretirala pomenljivo pesem True Colors.

Zbrane je najprej nagovoril v. d. direktorja MC Krško Mitja Valentinc. Poudaril je, da je glavni cilj projekta »MVP – Mladi v praksi«, ki je sofinanciran v sklopu javnega razpisa »Krepitev kompetenc mladih skozi aktivno državljanstvo za večjo zaposljivost«, da se v obdobju izvajanja, od 1. 2. 2020 do 15. 9. 2021, vključi v usposabljanje z inovativnimi vsebinami 40 mladih, od teh pa 26 mladih zaposli. Zahvalil se je Gradu Rajhenburg za sprejem dogodka, mladim za samozavesten pristop k projektu ter vsem partnerjem in organizacijam za podporo projekta.

Podžupan Občine Krško Vlado Grahovec se konference ni mogel udeležiti, toda sporočil je, da Občina Krško podpira delovanje MC Krško pri projektu MVP.

Vodja projekta Snežana Čović je v nagovoru izpostavila, da pri projektu sodelujejo mladi, ambiciozni in čudoviti ljudje. Projekt združuje aktivnosti, ki so del dobre prakse za samozavesten vstop v zaposlitev. Udeleženci bodo imeli v sklopu projekta možnost na sproščen način podjetnikom predstaviti svoje sposobnosti in pridobljena znanja. Poudarila je tudi, kako pomembno je, da projekt zajema tudi savinjsko in belokranjsko regijo, saj je prepoznavnost projekta v gospodarstvu ključna za napotitve kandidatov k bodočim delodajalcem v širši regiji.

Konzorcijska partnerja projekta sta predstavila Senta Jevšenak (Celjski mladinski center) in Jurij Matkovič (Mladinskim center BIT iz Črnomlja) in pri tem poudarila so pristopili k projektu zaradi želje, da mlade opolnomočijo za delo, jim vlijejo zaupanje vase in da ostanejo v regiji. Poudarila sta tudi, da je projekt v negotovem času prava odskočna deska za mlade in priložnost za izmenjavo dobrih praks med mladinskimi centri.

Svoj del predstavitve na konferenci je prispevala tudi udeleženka projekta MVP, mlada dramaturginja Anja Krušnik Cirnski, ki je predstavila svojo motivacijo za udeležbo in izkušnjo na usposabljanju. V osebni in čustveni pripovedi je povedala, da je želela prevetriti svojo kariero v lokalnem okolju kot organizatorka kulturnih dogodkov z udeležbo na usposabljanjih pri projektu MVP. Pričakovala je birokratski tip delavnic, toda presenetilo jo je, da tu delavnice potekajo na sproščen in zanimiv način, da lahko vsak udeleženec na zabaven, praktičen in igriv način izrazi svoje potrebe in želje, sproščeno komunicira in se počuti varnega. Poudarila je pomembnost medsebojnega zaupanja in da vse, kar povedo, ostane v skupini.

Trenerka na usposabljanju, Barbara Masnik, je izpostavila pomen neformalne izobrazbe, ki jo vnašajo delavnice MVP. Povedala je, da je ponosna na krasno skupino udeležencev. Povedala je, da se je, kljub začetnim zadržkom, kako bodo udeleženci sprejeli izzive na delavnicah, izkazalo, da so nezavedno zelo povezani med seboj in hvaležni. Izpostavila je načelo »learning by doing«, ki vključuje številne praktične preizkuse, ki udeležence pripravijo do tega, da »plavajo«. Za zaključek je povabila k nalogi tudi vse goste konfenrence, ki so se povezali v pare in si med seboj zaupali nekaj lepega in pohvalnega o sebi, saj je tudi na razgovoru za delo pomembno, da znamo samozavestno povedati svoje dobre lastnosti in sposobnosti.

Izjavo za javnost je pripravil Matej Mihelin, udeleženec usposabljanja MVP – Mladi v praksi.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Snežana Čović, vodja projekta MVP – Mladi v praksi, e-mail: snezana.covic@mc-krsko.si, telefon: 051 224 105

                    

Za dodatne informacije in vprašanja nas lahko pokličete na (07) 488-22-86